Befeküdjünk-e a keresőmotoroknak, és a rossz hejjjesírásnak?

 

 

Nagy dilemma…

Hogyan írjam a magyar helyesírás elvárásainak megfelelően a weboldalam kulcsszavait, ha az ügyfelek, és a konkurencia teljesen máshogy (helytelenül írja)? Mennyi az esélye, hogy a Google az én lapomat kínálja megtekintésre, amikor az általam (megfelelően) írt kulcsszavak versenyeznek a többezernyi rosszal?

szövegírás

 

Az ügyfélnek egyértelmű a fő szempont

A pénzéért kapja meg a megrendelt irományt. Mi a lényegesebb nekem, a szövegírónak? Írjak helytelenül, hogy megfeleljek a leginkább keresett (és rosszul írt) kulcsszavaknak – azaz írjam én is rosszul, vagy ragaszkodjam tűzzel-vassal a magyar helyesírás szabályaihoz? Ha ezt harapom, ez fáj, ha azt harapom, amaz…

 

Nem kevés nyelvtani szabállyal, szabályrendszerrel kell megküzdenem marketingszöveg-íróként (vagy marketing-szövegíró – így is helyes, úgy is helyes) és ez nem elég! Eleget kell tennem a keresőmotoroknak, és a szövegírás iránt érdeklődőknek. Kicsit úgy érzem magam ebben a tekintetben, mint Don Quijote: szélmalomharcot vívok, hiszen hiába írom egymagam jól az ominózus szavakat, ha a többi reklámszövegíró (és nem reklámszöveg-író, vagy reklám szöveg író!) rosszul írja!

 

Természetesen nem várható el egyetlen szövegírót kereső megrendelőtől sem, hogy tisztában legyen olyan dolgokkal, melyben még a reklámszövegek viharában harcedzett marketingszöveg-író is bizonytalan.

 

Ráadásul a legtöbb szövegírást kínáló szolgáltató „befekszik” a kívánalmaknak, így a halvány reménysugár is eltűnik, mint szürke szamár a ködben: marad a helytelenül írt szöveg, titulus, tárgy – a látogató sem tanulja meg soha, hogy az nem reklám szöveg, hanem reklámszöveg!

 

helyes szövegírás

 

Óóó, egy percig ne gondolják, hogy én vagyok a Legjobb Magyar Helyesen Író Szövegíró! Frászt. Eleve a szövegszerkesztő simán alávág a helytelenül írt szövegnek! Igen ám, de van hogy a Word sem ismeri az adott szót – elsiklik felette! És bizony van, hogy rosszul tudja, amit tud.

 

Minden szövegíró rendelkezik titkos fegyverrel

Van a hagyományokhoz erőst ragaszkodó szövegíró, aki a régi, salátává rongyolt helyesírási kéziszótárból nézi ki a tutit. Illetve ő azt gondolja, az tuti, holott 1986 óta (most mondtam hirtelen egy évszámot) körülbelül háromezerszer változtak a szabályok.

 

Ezer százalék, a legtöbb szóművesnek van netes segítője, kisinasa. Nem titok, az én helyesírás-kisinasom is egy rendszer, egy algoritmus segítségével dolgozó gép, de számomra ez a leghitelesebb portál a szöveg helyesírását ellenőrizendő.

 

Miután megírok egy szöveget, több rostán kell átmenjen, hogy kiengedjem a kezem közül. Sőt! Már írás közben folyik a szöveg ellenőrzése. Első lektorálás a textus születése közben történik – saját magam vagyok a kontroll. A szövegszerkesztő is jelez közben – ha nem vagyok biztos a dolgomban, bevonom fent említett segítőmet.

 

szövegíró

 

Amikor pontot teszek az iromány végére, jön a kézimunka. Kinyomtatom az anyagot, odadugom a munkatársam (akit történetesen a férjem: rendkívüli szerencsémre jó helyesíró, és sasszemű – általában) orra elé, aki aztán megteszi a maga széljegyzeteit. Ismét én veszem kézbe a szöveget, magam is átmolyolom.

 

Újra kattog a klaviatúra: javítok. Kimaradt, elírt betűk, fura szórendek, töltelékszó-gyomlálás, kulcsszavak, relevancia, stbstbstb. (Igen, van, hogy direkt rosszul írok valamit: ez nyomatékosítás, és a hatás fokozása miatt fordulhat elő.)

 

Hogy a címben feltett kérdésre válaszoljak: mint szövegíró, egyelőre nem fekszem be. Meglátjuk…

És mi történik, ha hibázom, elhelytelenkedem a szövegírást?
Hát… ráfogom a helyesírás-ellenőrzőre! 😈 (Viccelek.)

Call Now Button