Robinson-lista

A Robinson-lista “karantén”.

Ha valaki rögtön „arra” a Robinsonra gondol, nem téved – van közük egymáshoz. A Robinson-lista azonban nem valamiféle hajótörötteket összefoglaló nyilvántartás, hanem törvényi előírás. Nem véletlenül nevezték el így, hiszen a Robinson-listán szerepelni annyit tesz: én egy lakatlan szigeten vagyok, ne gyere ide, ne nézz rám, nem vagyok számodra elérhető, nem érdekelnek a termékeid, nem veszek semmit!

 

Hírlevél DM blogbejegyzés Robinson-lista

 

Most kapaszkodj meg! Ha te olyan céggel nyomulsz, mely ilyen-olyan formában direktmarketinget is használ, köteles vagy vezetni ezt a listát! Ez nem városi legenda, hanem törvény! Mint szövegíró, kötelességemnek tartom elmondani, ez a világ már nem az a világ, amikor fogtuk a hírlevelet, és csak kieresztettük a mindenféle forrásból származó (akár fizetett) adatbázisunk tagjainak! Nem kötelességem megbízóimat figyelmeztetni, de nem árt, ha tudják!

A lajstrom nem hungarikum – nemzetközi, viszont nem egységes. Országonként vannak eltérések. (A GDPR most simán übereli, és bekebelezi a Robinsont.)

Nézzük a tényeket.

Azokat a magánszemélyeket, akik nem járultak hozzá adataik kezeléséhez (értsd név, lakcím, egyebek), vagy/és éltek a megfelelő szervnél adatletiltási jogukkal, már vésheted is fel a sorba. Nem kommunikálhatsz velük semmilyen csatornán (e-mail, telefon, posta, fax, sms, mms, stb.), semmilyen formában (online, offline) a nevük, címük ezentúl tabu: nem küldhetsz nekik semminemű megkeresést, promóciós és egyéb ajánlatot, DM levelet.

 

e-mail marketingszöveg reklámszöveg írás

 

Érdekes kérdés, hogy ez a lista is felveti a személyiségi jogok kezelését, hiszen ott van a listában a név, lakcím. Tiszta GDPR… Ha akarom így értem, ha akarom, úgy értem, de az biztos, mi húzzuk a rövidebbet, ha a felügyeleti szervek meg egészen máshogyan értik…
És mi van akkor, ha az az illető újfent feliratkozik? Mi lenne… Kinyálazzuk a nyilvántartásból, és örülünk, hogy opt-outból ismét opt-in-re váltottunk.

Teljes szívemből megértem azokat, akiknek elege van a tele postaládákból – gyakran látok „nem kérünk reklámanyagot” felhívást a kapukon. Vajon ők felkerülnek a Robinson-listára? Mi jelent teljes vétót a marketingcélú megkeresésekre, hiszen számtalan csatorna van, kezdve az sms-reklámoktól a közösségi hírportálokig.

De, mint magán- és üzletember javaslom, ne szórjunk ki mindenkit az ablakon, hiszen valamiért annak idején feliratkoztunk –  az nem mindegy, kéretlenül/véletlenül, vagy direkt, csak elfelejtettük. 🙂

Call Now Button