Weboldalszöveg-írás, főoldalszöveg-írás

A szövegíró a megbízó szócsöve. Weboldalszöveg-írás közben alapvető, hogy átessem valamiféle metamorfózison – nevezhetjük ezt empátiának is –, hogy hitelesen tudjam az ügyfeleket képviselni. Ahhoz, hogy az azonosulás sikeresen megvalósuljon, valamennyire ismerni kell az ügyfelet, és szolgáltatását. (Természetesen ez a honlap főoldalszöveg írásán kívül szinte minden szövegírói tevékenységre vonatkozik.)

Erre mindenféle szövegírásnál (weboldalszöveg, blogszöveg, tartalommarketing, népszerűsítő cikk, DM levél, reklámspot-szöveg) szükség van. Viszont nincs szükség különösebb biográfiára, és a lábméretre sem vagyok kíváncsi. Összeállítok egy kérdéssort, a válaszok elégségesek, hogy beinduljon a Honlap Szövegírás Gépezete. (Kutatás, anyaggyűjtés, ötletelés, jegyzet, vázlat, szövegírás, javítás, stb.)

A legtöbb ügyfelem kérés nélkül is összeállít egy szöveget, általában egy fogalmazást, nyersanyagként. Ez príma ugródeszka a honlapszöveg megírásához, de többnyire csak az ügyfeleimről szól, és semmi, de semmi köze a profi marketingszöveghez!

Nincsen ezzel semmi gond, ha megértik, és elfogadják, hogy a weblapra látogató potenciális vásárló nem rájuk kíváncsi, hanem arra, mit kapnak ők, ha tőlük vásárolnak! Ezer marketing szövegíró megírta már, nekem sem ez az első, de nem elég hangsúlyozni!

Bízz a szövegíróban!

Aki szövegíróhoz fordul, szívből ajánlom, egyet értsen meg: bízni kell, és elfogadni, hogy a weboldalszöveg író érti a dolgát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bólogatni kell mindre, dehogy! De ha hatékony, vásárlásra ösztönző honlapszöveg minden vágyunk, hallgassunk a profira!
Példa? Kedvenc párhuzamommal jövök: varrónő, kontra ruhaszabás/varrás.
Elmondom a mesternek, alkalmi ruhát szeretnék, és kikérem a szakember tanácsát. Megtudom, ez mind szép és jó, de, de ezzel nem megyek semmire, mert adott alkalomra ez nem való, ráadásul nagyobbnak mutatja a fenekemet, mint amekkora (most mondtam valamit). Két megoldás van: elfogadom/nem fogadom el a tanácsát.

Mi történik, ha a textus szöveg egyáltalán nem tetszik a megrendelőnek?
Arra is van gyógyír a tarsolyomban.

Ha mégis győz az ego? Akkor is van megoldás, hiszen az ügyfél az első: alávetem magam, de nehezebb a feladatom, hiszen a megbízómon „átnyúlva” kell elérnem az ő potenciális ügyfelét.

Call Now Button